dimarts, 30 d’octubre del 2012

Programa LECXIT

Bon dia bloggers,

Avui us volem presentar un programa anomenat LECXIT creat per la Fundació Jaume Bonfill. Aquest projecte ha nascut amb la finalitat d'incrementar el gust per la lectura i alhora millorar la comprensió lectora dels infants. 




Què ha impulsat crear un projecte així?
  •  Principalment els resultats de l'avaluació PISA. Els resultats de l'any 2009 van ser que el 13.5% d'alumnes de Primària no assoleixen les competències lectores bàsiques, la qual cosa significa que tenen dificultat en localitzar infomacions en texots complexos i compendre el text.
  • Les dades de l'OCDE diuen que si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els seus fills durant el primer any de primària, els fills obtenen resultats millors.   

Per tant, LECXIT adopta un enfocament multidimensional, implicant les escoles, les famílies, els alumnes i mobilitzant i corresponsabilitzant la ciutadania en la promoció de les competències lectores dels infants.

Nosaltres som voluntàries d'aquest projecte, i des d'aquí t'animem a que tu també siguis voluntari! És una experiència molt gratificant i de gran ajuda per aquells qui més ho necessiten.





Pots trobar motla més informació a www.lectura.cat

T'hi esperem!


 

dilluns, 22 d’octubre del 2012

Eines interessants: Kidrex i Symbaloo

Hola bloggers, 

Avui us volem presentar dues eines que hem trobat interessants i útils, i les voldriem compartir amb vosaltres. 
 

La primera té a veure amb els temes que hem tractat aquest dies de Seguretat a Internet i Ciberassetjament. Com sabem, a internet hi ha molts continguts que no són aptes pels nens i que poden trobar molt fàcilment, per això hauríem de vigilar quines pàgines web visiten, una eina que ens pot ajudar a controlar això, és aquest cercador per nens, KidRex. Aquest cercador té uns filtres que eliminen els resultats perillosos o inadeqüats i que prioritzen els resultants més interessants per als més petits.



 

La segona és symbaloo, et permet organitzar totes les eines online que utilitzes més, així tens un accés més directe i ràpid a elles. Nosaltres ja l'hem provat, us deixem aquí el nostre symbaloo.
 
 

Esperem que us hagin agradat i us serveixin d'ajuda!




 

Beure aigua durant un examen millora el resultat

Un sorprenent estudi de les universitats East London i Westminter del Regne Unit ha descobert que beure aigua durant un examen millora notablement el seu resultat. 




Els autors de l'estudi van observar que els alumnes que arribaven a cursos superiors eren molt més propensos a  beure aigua durant un examen que els de primer curs, o d'aquells que no superaven els primers cursos. Casualitat? No, els investigadors van demostrar que aquesta relació no era casual mitjançant una sèrie d'experiments. Els alumnes que bevien aigua i s'hidrataven durant els exàmens obtenien notes molt més altes que els que no. 



Els investigadors atribueixen aquesta relació a dos factors: el primer és que l'aigua té un efecte fisiològic sobre el cervell que millora la capacitat de raonament, i el segon que el fet de beure aigua alleuja l'ansietat, la qual té un efecte negatiu sobre la nota final.



Increïble, no? 



P.D. Aprofitem per avisar als professors que no s'estranyin si ens veuen bevent aigua durant els exàmens.


diumenge, 21 d’octubre del 2012

Smartphones amb finalitats educatives?


Si mirem uns quants anys cap enrere podem observar que l'ús que li donem actualment al telèfon mòbil ha canviat moltíssim. Abans la única i principal funció del telèfon mòbil era comunicar per veu i missatge a dos persones. Avui en dia, aquesta funció també segueix present, però en la societat s'ha implantat un nou tipus de telèfon mòbil, els smartphones (telèfons intel·ligents), els quals disposen d'infinitats d'aplicacions, disposen d'internet, organitzador personal i altres funcions de connectivitat mòbil.

Hugo Martínez, director d'una empresa que crea continguts digitals, diu: "aquests tipus de mòbils poden ser una eina fonamental per la gestió escolar al facilitar la coordinació d'accions, la massificació de la informació crítica i l'accés a comunicacions entre estudiants, docents i comunitat educativa."

I així és, en alguns països com per exemple Finlàndia, per ensenyar llegir als infants s'utilitzen smartphones. Segurament us preguntareu, com!? Doncs ara us ho explicarem. Els alumnes reben una carta, la qual han de llegir per esbrinar què hi diu, llavors utilitzaran l'smartphone per fer una foto als què se'ls demana. Aquí us deixem un vídeo per què ho entengueu millor.






Quins avantatges aporta l'ús d'aquest telèfon dins l'aula?

  • Es practica la lectura
  • Els alumnes se senten més motivats 
  • És una eina pedagògica vehicular
  • Els resultats són visibles de manera immediata
  • Es treballa amb grups

Per descomptat que la potencialitat d'aquests dispositius és immensa. La qüestió seria planificar el seu ús adequat dins l'aula. 


Si t'interessa la notícia aquí tens uns enllaços per ampliar la informació:






El nostre projecte 2.0

Hola bloggers!


Aquí us deixem el nostre projecte 2.0, és un còmic on donem trucs i idees per fer una bona exposició i treure'ns la por a parlar en públic. També hem elaborat un petit qüestionari per saber si has entès bé el còmic.

Aquest projecte va dirigit a nois i noies de més de 14 anys, els quals comencen a exposar treballs oralment. Els objectius que volem assolir en aquesta eina 2.0 són que les persones que facin ús d'aquesta eina d'aprenentatge se sentin més capaços i segurs d'ells mateixos a l'hora de parlar en públic. I alhora, amb el qüestionari assegurar-nos que el còmic s'hagi entès correctament.





Clica aquí per contestar el qüestionari.


A més, com que sabem que molts de vosaltres us fa vergonya presentar un treball oralment, aquí us deixem un vídeo que us pot ajudar a vèncer la timidesa.



Esperem que us hagi agradat i sigui d'utilitat!





divendres, 19 d’octubre del 2012

Pissarra Digital Interactiva


Hola bloggers!!

Avui us parlarem de la pissarra digital interactiva,  aprofitant que fa uns dies vam tenir una xerrada informativa.
En primer lloc explicar-vos que aquesta pissarra està integrada per un ordinador, un videoprojector, un mitjà de connexió que connecta la pissarra amb l’ordinador, una pantalla digital interactiva, un software i un dispositiu de control de punter que fa la funció de ratolí o llapis.
Es converteix en una gran eina en l’àmbit de l’ensenyança ja que es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció i presentar nombrosos continguts. Això, fomenta que els alumnes siguin partícips en el seu propi aprenentatge.



Les pissarres digitals tot i que són senzilles d’utilitzar, hi ha d'haver cursos de formació pels professors, perquè sinó la gran quantitat d’eines que té poden estar sense aprofitar.  S’adapten a totes les situacions i els diferents nivells de l’alumnat. Es poden utilitzar imatges, vídeos, animacions, eines d’escriptura que faciliten la comprensió d’idees. Fins i tot agilitzen les explicacions ja que totes es poden guardar i tornar a ser utilitzades quan siguin necessàries.
Actualment, les pissarres digitals s’estan intentant utilitzar al major nombre de centres possibles ja que és una eina molt útil.

Fins aviat!!

Víctima del ciberassetjament

Hola bloggers,

Avui us expliquem una notícia no gaire bona que va passar fa pocs dies al Canadà , però que ens va molt bé perquè la gent se n'adoni dels perills que tenen les xarxes socials i això els faci reflexionar. Que siguin conscients que a internet ha d'existir un respecte i que als nens se'ls ha d'informar bé de com han de navegar per la xarxa i de les coses que han de fer i les que no.

La noticia és un cas de ciberassatjament que ha acabat amb la mort d'una noia de 15 anys. Tot va començar quan la noia, Amanda Todd, va ensenyar els seus pits per internet a un home que li va insistir molt. Aquest home "gràcies" al facebook, tenia totes les dades de la noia i un any més tard després de que la noia rebutjés despullar-se davant la camera, l'home va enviar la fotografia dels pits de l'Amanda a tothom, la noia va perdre el respecte dels seus amics, va entrar en depressió, ansietat i, fins i tot, va caure en les drogues i l'alcohol. Es va mudar diverses vegades de població, va canviar d'escoles, però la història la perseguia allà on anava. Un nou amic la va fer caure en un altre engany i al final la noia es va acabar suïcidant. Abans de morir, però va gravar un video on explica la seva història i diu com es sent, al final es veu una fotografia amb el seu braç sagnant. 

Aquest és un cas d'entre molts, molta gent algún cop s'ha sentit assetjada per Internet i nosaltres d'alguna manera hem d'aconseguir frenar-ho. Per això, us recomanem que stigueu ben informats, que vigileu als nens quan naveguen per la xarxa i sobretot si mai us trobeu en una situació com aquesta, denuncieu-ho, no us quedeu mai sols.

Ànim bloggers, que entre tots farem d'Internet un món més segur!

PD: us deixem aquí el vídeo de la noia i un altre enllaç de noticies publicades on expliquen bé la història. 



dijous, 18 d’octubre del 2012

Ja som actius al twitter!!!



Hola Bloggers,

Com us vam dir en l'entrada del facebook, ens hem fet twitter! Ja ens pots buscar, seguir i compartir els nostres tuits.

https://twitter.com/elriureafavor

Fins aviat!

dimarts, 16 d’octubre del 2012

Seguretat a internet



Avui a classe hem parlat sobre la seguretat a internet. Entre nosaltres hem fet un debat sobre el que sabíem de la seguretat d'internet i el que no. A continuació podeu llegir les nostres conclusions.

Coses de les que n'erem conscients:
  • Internet suposa un perill constant.
  • És molt fàcil crear una falsa identitat.
  • Fàcil accés a les teves dades personals, fotos, dades bancàries...

Coses que no sabíem:
  • El què s'ha de fer quan ens trobem amb un problema: bloquejar el remitent, no contestar els missatges, explicar el problema algú de confiança, guardar el missatge, denunciar-lo a algú que pugui fer alguna cosa al respecte...
  • Un 11% de menors que utilitza internet ha estat insultat per part d'altres internautes.
  • Un 44% dels menors que naveguen per internet s'ha sentit assetjat sexualment.

Un dels principals problemes d'internet que més ens ha cridat l'atenció és el ciberassetjament. El ciberassetjament utilitza mitjans de comunicació com ara xarxes socials, correu electrònic, blocs, telèfons mòvils, missatges de text... Per fer una agressió psicològica i repetida en el temps contra algun individu.

El que més ens ha sobtat és que potser no haguéssim sabut reaccionar adequadament envers aquesta situació. Com nosaltres, segur que moltes persones no estan alertades ni informades de com reaccionar davant d'un problema d'assetjament, així doncs, us deixem aquesta presentació (dirigida a nois i noies de 14 a 16 anys), per tal de que puguin afrontar-se si alguna vegada es troben davant d'aquest problema.




dilluns, 15 d’octubre del 2012

Ja som al facebook!!!!!


Hola bloggers! 

Aquesta petita entrada és per informar-vos, que el nostre bloc ja està al facebook!!!
Us deixem aquí l'enllaç, podeu entrar i posar "m'agrada", també podeu comentar i dir-hi la vostra, dir el que penseu, com podriem millorar... estem obertes a qualsevol opinió! I des d'allí us anirem informant cada cop que fem una nova entrada! Així tots estem més conectats!


També us volem donar les gràcies per contestar les nostres enquestes, pels comentaris, per les 600 visites! Vosaltres lectors sou els que feu que el nostre bloc creixi! Gràcies!

Fins aviat! 

I d'aquí poc ens podràs trobar al twitter, ja anirem informant.



dilluns, 8 d’octubre del 2012

Perills a les xarxes socials

Hola Bloggers,

Avui a classe hem parlat del poder que poden arribar a tenir les xarxes socials, per això us volem dir que vigileu amb el que publiqueu i on ho publiquen. Us deixem aquest video i aquest podcast per que vegeu els perills que poden comportar les xarxes socials.






dimecres, 3 d’octubre del 2012

Podria ser útil la tecnologia per evitar l'extinció dels idiomes?

Les llengües serveixen per comunicar-se i per no perdre la diversitat cultural de la societat. El fet de perdre una llengua suposa una pèrdua de l'identitat, de la història, d'un patrimoni... Segons els experts, l'any 2100 només es parlaran la meitat de les llengües que es parlen actualment. 


Aquesta notícia ha alarmat a molta gent, i des de Google s'ha impulsat un projecte, que consisteix en crear una plataforma on els usuaris puguin trobar i compartir la informació més completa i recent, sobre els idiomes que podrien patir el risc d'extingir-se. 

Al món existeixen més de 3000 milions de llengües en perill d'extinció, i es creu que gràcies a la tecnologia es podrà ajudar a la conservació i protecció d'aquestes llengües. Gràcies a la digitalització de documents, gravació de vídeos i la capacitat de compartir-los amb la resta del món, s'espera que moltes llengües que només són parlades per milers de persones no caiguin en l'oblit. 




A la dècada dels 60 es va extingir la llengua Miami Illionis, parlada per alguns indis americans. Anys més tard, un ciutadà de la tribu Miami de Oklahoma, va aprendre la llengua a través d'uns manuscrits trobats, i avui en dia està intentant revitalitzar l'idioma a través de la tecnologia.



Creus que les noves tecnologies podrien ser útils per evitar la desaparició d'algunes llengües? 



dimarts, 25 de setembre del 2012

Revolució digital

Bon dia, bloggers!

Avui parlarem una mica d'un tema tractat a classe, els avenços i les innovacions tecnològiques que hi ha hagut els darrers anys en el món de la informació i la comunicació.

Ens ha sobtat amb la rapidesa en que això ha passat. De les revolucions més importants que hi ha hagut, mai cap s'havia desenvolupat amb tanta rapidesa com aquesta. La revolució digital amb una dècada ja n'ha tingut suficient per expandir-se en tot el món, i que la gent tingui accés a una quantitat i profunditat d'informació impensable anteriorment, en canvi, altres revolucions com la revolució agrícola va tardar gairebé mil anys a completar la seva evolució.
Us deixem un video que ens mostra amb dades, la rapidesa d'aquesta revolució digital.


Com afecta aquesta revolució a les classes i als estudiants?

Avui en dia vivim en una societat on hi ha un ampli ventall d'informació a l'abast de tothom, on els alumnes amb un sol clic tenen a l'instant una gran quantitat d'informació. Per això, creiem que la metodologia de les classes hauria de canviar, ara el professor ja no és la única font d'informació que tenen els alumnes, sinó que internet és una forta competència. Pensem que a les classes s'haurien d'introduir aquestes noves tecnologies de la informació i la comunicació i aplicar noves estratègies, on el professor i aquestes noves tècniques (pissarra digital, ordinadors portàtils, internet a les aules, llibres electrònics...) convisquin juntes. Així si impliquem als alumnes en que participin a les classes utilitzant aquestes noves tecnologies se sentirien més motivats a l'hora d'aprendre, així aconseguim que no siguin alumnes passius, sinó que també participin.




LA SOCIETAT EVOLUCIONA, ELS EDUCADORS TAMBÉ!




divendres, 21 de setembre del 2012

Els dies plujosos tenim més capacitat per recordar


Psicòlegs australians de la Universitat de Nova Gal·les del Sud han demostrat que els dies grisos i plujosos, són bons per al cervell i la memòria, ja que en aquests dies tenim una gran millora de la capacitat per recordar. Contràriament, els dies solejats tenim menys memòria. 


Per tal d'arribar a aquesta conclusió els investigadors van dur a terme experiments en una botiga, en la que durant dos mesos es mostraven deu objectes diferents al mostrador. Després els clients havien d'intentar recordar  el nom dels diferents objectes mostrats prèviament mitjançant un test. Gràcies a això, els investigadors van descobrir que les persones que havien anat a la botiga en dies plujosos recordaven tres vegades més els objectes mostrats que les que hi havien anat en dies solejats. No obstant, les persones que hi anaven quan feia sol estaven de més bon humor.


Els autors de la investigació, asseguren que quan les persones estan de més bon humor acostumen a estar més desconcentrades i presten menys atenció al que els envolta. En canvi, segons s'explica a la revista "Journal of Experimental Psychology", un estat d'ànim negatiu, afavoreix una manera de pensar més meticulosa i conscienciada, prestant més atenció i millorant la capacitat de recordar.




dimarts, 18 de setembre del 2012

Benvinguts al nostre blog!


Hola bloggers, benvinguts al nostre nou blog!
Som l'Anna, la Laura i la Misericòrdia, estudiants de primer any d'Educació Infantil i Primària de la Universitat Rovira i Virgili. Aquest blog ha estat creat a la classe d'Habilitats Comunicatives, en ell parlarem de temes molt diversos propers als estudiants. El tema principal serà l'educació i les noves tecnologies, reflexionarem sobre temes interessants tractats a classe, us informarem amb notícies curioses que ens puguin interessar... I sobretot intentarem actualitzar el blog bastant sovint!!

El títol del blog és una frase d'una cançó de Txarango, un grup de música català. La frase "tenim el riure a favor" ens fa pensar en positiu i a seguir sempre endavant. Us deixem el vídeo de la cançó perquè l'escolteu, esperem que us agradi!!!!